Alle gode historier indeholder vendepunkter - plottwists. Tidspunkter, hvor historien pludselig tager en drejning. Hvor hovedpersonens måde at se verden på ændrer sig. Det er der, hvor hovedpersonen pludselig lærer noget nyt, begynder at gøre tingene anderledes. Lige præcis det skete for PR-manden Jacob Lange for tre år siden. Pludselig så verden helt anderledes ud. Hans nye måde at gøre tingene på indeholder korte, effektive arbejdsdage og en dansk Coronet-husbåd fra 70’erne, som kunderne dengang mente, var alt for grim. I dag er den kult og super sjælden.
Fortællinger er vigtige i Jacob Langes liv. Alt i hans omgivelser har en historie. De amerikanske briller, for eksempel.
”Jeg synes, det er fedt, at ting har en fortælling og en historie. Det er det samme med brillerne her, som jeg har købt fra Moscot i New York. Jeg kan huske at jeg gik op ad trappen, og jeg kunne ikke få det til at passe med, at det var en brillebutik, og så kommer man op i den her tidslomme,” siger han begejstret.
Som PR-mand lever han da også af at fortælle den gode historie om sine kunders virksomhed og produkter. Chefredaktører modtager 1.000-vis af mails dagligt fra nogen, der gerne vil i medierne. Ganske få af dem bliver til artikler i Børsen og indslag i TV2News. Jacob Lange er manden, man går til, hvis man vil sikre sig succes i mediebilledet Det arbejde har han gjort i snart 25 år – og han er god til det. Det er især de lidt vanskelige historier, han elsker.
”Jeg har altid været sporet ind på PR og kommunikation for teknologi- og industrivirksomheder. Eller nogen, der arbejder med rumfart, robotter eller IT. Historierne har altid været en lille smule svære at forklare, og det kan derfor være vanskeligt for de her virksomheder at få deres plads i pressen. Men jeg synes, det er en kæmpe udfordring at finde de gode historier i de her virksomheder, som er lidt ingeniøragtige og lidt nørdede. Det er mit spor,” som han siger.
Flyvende start
Jacob Lange har haft fart på, siden han i 1996 blev kandidat fra Aalborg Universitet og rykkede til København for at starte karrieren. De næste syv år arbejdede han på forskellige bureauer, inden han flyttede tilbage til Aalborg for at starte som selvstændig. Han fik en flyvende start.
”Jeg sad hjemme ved køkkenbordet, og den første måned fakturerede jeg for 120.000. Det var en absurd nem start som selvstændig. Og så er det egentlig bare gået slag i slag siden,” siger Jacob Lange.
Han havde ikke svært ved at få kunder, så han fortsatte med at knokle med, som han selv formulerer det, ”200 procent for mange kunder – og de var alle sammen glade.” Det skulle senere vise sig at koste dyrt.
Med 120 km i timen ramte han muren
Der var ikke mange penge i Jacob Langes barndomshjem. Som lille strikkede hans mor en gul sweater til ham. De fandt et krokodillemærke i en sybutik. Krokodillen vendte forkert, og Jacobs mor syede den på i den forkerte side, men det var det tætteste, han kom på Lacoste.
Men i starten af 2000’erne har Jacob Lange succes, og han kan købe de lækre ting med historie, som han har lyst til. Men han arbejder alt, alt for meget. Det går virkelig stærkt – men så gør det også så meget desto mere ondt, når man rammer muren. Jacob Lange ramte helt bogstaveligt muren.
En uge, hvor konen er taget til udlandet med sin ældste datter, indtræffer vendepunktet for Jacob Lange.
”I den der uge, hvor jeg var alene hjemme, skulle jeg bygge legehus og renovere en trappe op til første sal. Jeg skulle så også lige passe mit sindssygt travle arbejde og så fandt jeg på, at jeg lige skulle vælte en kæmpestor væg inde i stuen. Det var fuldstændig vanvittigt. Og da jeg stod midt i den der væltede væg, jeg siger dig, der lå mursten overalt, og jeg sad nede på gulvet og tudbrølede, da mine to store piger kom hjem.” siger Jacob Lange.
En husbåd og mindre arbejde
Sammenbruddet midt på stuegulvet var et wake up call for Jacob Lange. Han begyndte stille og roligt at skabe sig en helt anden tilværelse. Han udtrykker det selv sådan, at han først nu er ved at lære, hvordan det bør være at være selvstændig. Den dag, hvor BARONS taler med ham, skal han hente sin yngste datter fra børnehaven inden 15.
”Jeg tror mange selvstændige overser, at når man bliver selvstændig, så bliver man mange gange bare ansat. Det er kunderne, der bestemmer over din tid. Der er jo ikke meget selvstændig over det, hvis det ikke er dig, der bestemmer. Og jeg kender mange selvstændige, og de tjener jo gennemsnitligt markant mere, men de er også lidt slave af deres tilværelse, og de glemmer helt at høste frugten af det. Tage en tur i kajakken eller gå en tur inden frokost,” siger han.
Jacob Lange er fast besluttet på at høste frugten af sin tilværelse som selvstændig. Ud over færre, tætte kunder, kortere arbejdsdage og mere tid med familien, er det vigtigste skridt, han har taget, at han har brugt et år på at skabe den optimale arbejdsplads for sig selv. Han har fundet og ombygget en husbåd, så den i dag er kontor til ham selv, kunder og samarbejdspartnere, der kigger forbi.
”Jeg ville egentlig gerne finde sådan et gammelt baggårdskontor med brændeovn og fritlagte bjælker. Men lige pludselig opstod muligheden for at få en husbådsplads i Aalborg, hvilket ellers er svært. Jeg kom i kontakt med to arkitekter, som samler på de her Coronet-skibe. Så jeg tog op i en gammel lade i Tversted for to år siden, og der stod der en husbåd, som virkelig skulle sættes i stand. Jeg fandt nogle videoer af den. Den er dansk bygget fra 1970, og der blev kun lavet 30 af dem, for folk syntes, den var ufattelig grim. I dag er der kun fem tilbage i verden, og båden nærmer sig kultstatus,” siger Jacob Lange.
Siden har han med god hjælp fra arkitekter og håndværkere ombygget båden fuldstændig. I dag er den hans kontor og arbejdsplads. Han kan sidde inde i skibet og mærke bølgerne og vinden. Han kan også sætte sig ud på én af terrasserne og nyde solen, hvis den er fremme.
Mærk efter
Jacob Lange er stadig ved at lære at være selvstændig på en måde, som er god for ham. Hvis han kunne hoppe tilbage i tiden og give sit yngre jeg et godt råd, ville det være at mærke efter. Det lyder som om, han taler af bitter erfaring, når han siger.
”Hvis man er arbejdsom nok, så bliver man for længe i noget, der ikke føles helt godt. Og I kender sikkert også det der billede, hvor der er en frø, der bor i en gryde med koldt vand. Varmer du vandet op, bliver frøen nede i vandet, lige indtil det næsten koger, og så springer den op. Men hvis du tog en frø udefra og puttede ned i næsten kogende vand, så ville den springe op med det samme. Jeg tror, at mange af dem, der ender med at blive stressede, er frøer, der bliver for længe i det varme vand. Det er enormt usundt – arbejdsmæssigt og privat. Det kan altså noget at lade sin mavefornemmelse styre, selvom jeg stadigvæk er i gang med at lære, hvordan man gør,” siger han.
Jacob Lange har ændret mange ting i sit liv de seneste tre år. Men det er ikke alt, der er ændret. Han vil gerne meditere. Han har også app’en, som minder ham om det hver morgen. Han lytter bare ikke til den. I stedet kan han nu kigge ud over vandet, mens han arbejder. Han kan tænke over vinklen på en pressemeddelelse, mens han går en tur på kajen. Han kan overveje en kommunikationsstrategi, mens han tager en tur i den kajak, han fik i 50 års fødselsdagsgave. Jacob Lange siger selv, at han ikke er i mål – men han er rigtigt godt på vej til et sundt arbejdsliv som selvstændig.
Jacob Lange i The Founder
MAN IN THE SHIRT ”Æren tilkommer manden, som reelt er i arenaen, hvis ansigt skæmmes af støv og sved og blod” - citat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I portrætserien ”Man in the Shirt” møder BARONS erhvervsfolk med det til fælles, at de har sat sig selv i spil og på spil. Hvor finder de mod? Hvad er det vigtigste de har lært på vejen? Og hvad kan vi andre lære af dem?